Kaakgewrichtsbehandelingen
Tijdens een eerste consult bespreken we jouw kaakgewrichtsklachten. Vervolgens doen we onderzoek naar de oorzaak van de kaakklachten ofwel OPD (de orofaciale pijn en disfunctie). Het op elkaar klemmen van je kiezen, tandenknarsen, stress, gebruik van kauwgom, nagelbijten of lipbijten kunnen (onbewuste) handelingen en spanningen zijn die leiden tot overbelasting van kauwspieren of het kaakgewricht. Met behulp van beetregistratie, bewegingsregistratie en palpatie (met de hand voelen) krijgen we inzicht in de oorzaak van jouw klachten. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek stellen we een persoonlijk behandelplan op of verwijzen we je naar gnatholoog Hugo Vreugdenhil in Meeteren. Een kaakgewricht (gnathologische) behandeling kan bestaan uit:
– het afleren van verkeerde mondgewoonten
– oefeningen doen voor de kaakspieren of het kaakgewricht
– advies over de juiste manier van eten en kauwen
– advies over het vermijden van overbelasting van jouw kaakgewricht
– stabilisatie van jouw beet door een opbeetplaat (een ‘splint’)
– massage van de kauwspieren
In sommige gevallen wordt je n.a.v. het eerste consult doorverwezen naar gnatholoog Hugo Vreugdenhil in Meeteren. Voorbeelden van verrichtingen (behandelingen) die vallen onder de categorie kaakgewrichtsbehandelingen (G-codes) zijn:
- Een functieonderzoek van het kauwstelsel (G21)
- een verlengd onderzoek in verband met (mogelijk) complexe orofaciale pijn en/of disfunctie (G22)
- Een consult OPD-therapie (G41)
- Een evaluatie/ herbeoordeling na OPD therapie A
- Een stabilisatieopbeetplaat maken (G62)
- Een reparatie van de stabilisatieopbeetplaat met afdruk (G68)
- Het maken van een beetbeschermingsplaat tegen knarsen (G69*)
- Het planmatig beslijpen van voortanden per kaak (G75) om abnormale slijtage te voorkomen.
Veelgestelde vragen
- Hoofdpijn
- Nekpijn
- Oorpijn
- Pijn bij het kauwen
- Pijn bij kaakgewrichten
- Tandenknarsen
- Pijnlijke of vermoeide kauwspieren
- Beperkte of scheve mondopening
- Kaakgewrichtsgeluiden bij het kauwen
Een deel van de kaakgewrichtsklachten kunnen verholpen worden door een tandarts(specialist). Sommige klachten worden (beter) verholpen door een andere specialist (zoals een kaakchirurg maar bijvoorbeeld ook bepaalde fysiotherapeuten). Onderzoek van jouw klachten kan uitwijzen bij welke behandelaar jij het beste geholpen kan worden.
Alleen bij bepaalde vormen van ernstige kaakgewrichtsklachten wordt de behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Meestal worden de kosten van kaakgewrichtsbehandelingen (deels) vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Vraag bij jouw verzekeraar na wat in jouw geval van toepassing is.